מפקח בנייה
בדיקה מקצועית, מקיפה ומשתלמת
ניסיון של מעל ל-40 שנים בתחום הנדסת בניין, קונסטרוקציה, בדק בית ואדריכלות
מהו מפקח בניה?
מפקח בנייה כשמו כן הוא - מקצוען אשר משגיח על תהליך בניית מבנה חדש או על שיפוצים ושינויים שמבוצעים במבנה קיים.
במבט על, מפקח בניה משגיח על תהליכי העבודה, בכדי לוודא שהם עומדים בתכנון, בדרישות הבטיחות ובתקנים המחייבים וכן ברמת האיכות המבוקשת. זאת, ללא ליקויי בנייה ו"עיגולי פינות", אשר עשויים אפילו להיות מסוכנים לדיירי ומשתמשי המבנה.
המפקח מבצע תיאומים מול בעלי המקצוע השונים. החל מהשלב הראשוני הכולל גיבוש חוזה מולם ולאורך תהליך העבודה כולו. מפקח בנייה עשוי להיות מעורב ממש מהשלבים הראשוניים ביותר, של ייעוץ ותכנון הפרויקט. מול יוזמי הפרויקט וגם מול האדריכלים. זאת, לאור מעורבותו הרבה שתידרש בהמשך ולאור ניסיונו בשטח, אשר עשוי לתרום רבות כבר בהתחלה. במבט על, מדובר על שילוב בין פיקוח בניה וניהול פרויקטים.
תיאום בין בעלי המקצוע
האם צריך מפקח בניה?
לא מעט אנשי מקצוע דרושים בכדי להקים מבנה חדש. אחת ההתלבטויות שעשויה להיות בהקשר זה, היא האם להוסיף לכך גם מפקח בניה? כפי שתראו עוד מעט, התשובה המומלצת לכך היא בהחלט להיעזר בשירותיו של מקצוען כזה.
מענה מקצועי לאתגרים רבים
פיקוח בנייה מקצועי איננו דבר פשוט. בין האתגרים בנושא זה ישנם
- הצורך בידע מקצועי רחב – צורך להכיר תחומים מקצועיים רבים, להבין ולהיות מנוסה בכך. זאת, בדומה לנדרש בעבודה מקצועית מסוג בדק בית. היבט זה של פיקוח בניה הנדסי, הוא כמובן היבט מרכזי וחשוב במיוחד בעבודת מפקח בניה.
- שילוב התחומים המורכב – היחס שיש לעתים בין תחומי הפעילות השונים שבאים לידי ביטוי בבנייה ושעליהם יש לפקח. בין אם זה מערכות שממוקמות קרוב זו לזו או תהליכים שיש לבצע בסדר מסוים.
- העמידה בלוחות הזמנים – עמידה בזמנים היא דבר חשוב בפרויקט מורכב וממושך. כמו כן, עיכוב בהיבט אחד של הבנייה, עשוי להפריע לקידומה מבחינות נוספות.
- היבטי בירוקרטיה – בניית מבנים היא פעילות שנמצאת בפיקוח רחב של הרשויות ותלויה באישורים שונים מהן. מפקח בנייה מסייע גם בנושאי בירוקרטיה כאלה.
היחס בין מפקח בניה לבעלי מקצוע נוספים
מפקח בנייה הוא לא הקבלן. הוא גם לא "מנהל עבודה", שהוא בעל מקצוע שהחוק מחייב להעסיק (עבור הניהול השוטף של תהליכי העבודה, כולל אחריות על היבטי בטיחות). בעל מקצוע נוסף שעשויים לבלבל עם מפקח בניה, הוא "מפקח תכנון ובנייה" של הרשות המקומית. זהו איש מקצוע, שתפקידו העיקרי הוא לוודא התאמה של הבנייה בשטח, להיתר הבנייה.
ישנה תרומה מצטברת של כל בעלי המקצוע להבטחת איכות הבנייה. אך גם אם חלקם לא מקצועיים מספיק, עדיין ישנו לכל הפחות מפקח בניה, אשר יטפל באינטרסים שלכם. כמובן, גם המפקח לא יכול להיות בכל מקום, כל הזמן ולבדוק הכל. כך שיש גבול ליכולת היישום בשטח של פיקוח בניה. למרות זאת, מדובר מסיבות מובנות בתפקיד חיוני וחשוב ביותר.
היבטי עלויות שונים של מפקח בניה
התשלום לאיש המצקוע יכול להיות מחושב בדרכים שונות. המקובלות ביותר, הן גישות של תשלום חודשי קבוע או תשלום לפי אחוזים משווי הפרויקט. בכל מקרה, יילקח בחשבון היקף העבודה שיידרש בפועל עבור מפקח בניה. מבחינה זו, שימו לב לתדירות הביקורים שעליה יוסכם. חמישה ביקורים בשבוע היא תדירות סבירה. תדירות נמוכה מכך עשויה לחסוך לכם בגובה התשלום למפקח הבנייה. אך היא גם עשויה להחמיר נזקים במקרה של ליקויים שיתגלו, כולל נזקים כספיים. זאת, בגלל הזמן שיעבור בין התרחשות ליקוי בבנייה, לבין המועד שבו מפקח בניה יגיע למקום ויזהה זאת.
היבט נוסף בנוגע לעלויות, הוא היבט ההוצאות הכלליות שיהיו לכם על הפרויקט. חשוב לזכור בהקשר זה, שפרויקטים מורכבים כרוכים באופן שגרתי בשינויים כאלה ואחרים, כשמגיעים לביצוע הפרויקט בפועל. מפקח בניה יכול לסייע ולהבטיח, שלא תחרגו מהתקציב שעליו החלטתם.
כמובן, גם הצמצום ואף מניעת בעיות שונות, הם בעלי משמעות כספית. כך תחסכו לעצמכם מראש, הוצאות עתידיות סביב פעילויות מקצועיות ומורכבות כגון איתור נזילות.
פיקוח על בניית בית פרטי
מבחינת פיקוח בניה פרטית היא מצב שבו מפקח בנייה נחוץ אפילו יותר מהרגיל. זאת, מאחר שאנשים פרטיים מנוסים בנושא זה הרבה פחות, אם בכלל, ביחס לגורמים אחרים שמזמינים פרויקטי בנייה. עבור מפקח בניה בית פרטי ממוצע עשוי להיות פרויקט פשוט יחסית. אך אפילו במסגרת פרויקט בהיקף קטן מסוג זה, יש הרבה מה לעשות ולכן, גם צורך רב בפיקוח.
כיצד בוחרים מפקח בניה?
יש נקודות רבות שנלקחות בחשבון בבחירת מפקח בנייה. אתם עשויים למשל להעדיף מקצוען, שמספק גם שירותים נוספים כגון חוות דעת הנדסית. אך בכל מקרה, מומלץ לשים לב לנקודות הבאות:
- המלצות – מפקח בניה מומלץ עליו שמעתם מאנשים שאמינים מבחינתכם – זו עשויה להיות בחירה מצוינת.
- הכשרה – ברור מאליו, שתפקיד מרכזי ומורכב מסוג זה, חייב להיות מבוצע על ידי מהנדס בעל הכשרות והסמכות מתאימות.
- ניסיון – הניסיון כמובן משמעותי מאוד במקצוע כזה. זאת, בין השאר מאחר שעולם השרטוטים האדריכליים, הוא לא בדיוק העולם הפיזי הנוגע לביצוע הדברים בשטח. מבחינת הניסיון, משמעותי גם ניסיון בסוג הפרויקט הספציפי שבו מדובר.
- מיקום גאוגרפי – מאחר שמפקח בנייה צריך להגיע פיזית לאתר הבנייה, אתם זקוקים למי שגר במרחק סביר ממנו.
- "כימיה" – זה אולי לא הדבר החשוב ביותר, אך עדיין, היבט יחסי האנוש גם הוא משמעותי כאן. תרצו כמובן למצוא מפקח בנייה שאתם מסתדרים איתו היטב.
בשורה התחתונה, לא חובה מבחינת החוק להיעזר בשירותי מפקח בניה אך כמובן, כפי שהבנתם בשלב זה, הדבר מומלץ מאוד ומשתלם. הדבר יעזור גם כאשר רוצים למגן את הבית כמו בניית ממד, אשר דורש מפקח.
מפקח בנייה עם מעל ל-40 שנות ניסיון
פירמת "בילדמאסטר יסודות הנדסת בניין" מעמידה לרשותכם שורה של מהנדסי בניין פרקטי. תוכלו למצוא אצלנו גם יועצים בנושאי אדריכלות, הנדסת בניין, קונסטרוקציה, ביצוע תכנונים ועוד. החברה מעניקה מגוון שירותים, והודות לניסיונם הרב של בעלי המקצוע העומדים לרשותה, מספקת לכם את השירות הטוב והמקצועי ביותר.
אנו בעלי ניסיון מעשי של מעל ל-40 שנה בתחום הנדסת הבניין. במהלך שנים אלו צברנו ידע רב, המהווה גורם בעל חשיבות רבה בתכנון מבנים בטיחותיים, אסתטיים וראויים למגורים או עבודה. הניסיון הרב מאפשר לנו לעשות זאת תוך התחשבות בכל הגורמים הנחוצים.
תעשיית הבנייה הולכת וגדלה מדי שנה, ואנו ממליצים שלא להתפשר על פחות מהמומחים והמנוסים ביותר.
תהליך עבודה ב-3 שלבים
מלאו את הפרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם לקיום שיחת ייעוץ שבה תקבלו את כל הפרטים הנחוצים אודות התהליך
נגיע אליכם לשטח במטרה לבדוק הלכה למעשה לגבש חוות דעת מקצועית, לעיתים יתאפשר לנו לספק לכם חוות דעת במקום
נספק לכם הצהרת מומחה ממהנדס בניין מוסמך. הפירוט יכלול התייחסות לתווי התקן המעוגנים בחוק הישראלי
מפקח בנייה כשמו כן הוא – מקצוען אשר משגיח על תהליך בניית מבנה חדש או על שיפוצים ושינויים שמבוצעים במבנה קיים. במבט על, מפקח בניה משגיח על תהליכי העבודה, בכדי לוודא שהם עומדים בתכנון, בדרישות הבטיחות ובתקנים המחייבים וכן ברמת האיכות המבוקשת. זאת, ללא ליקויי בנייה ו"עיגולי פינות", אשר עשויים אפילו להיות מסוכנים לדיירי ומשתמשי המבנה.
כללית, שיפוץ הוא בדרך כלל תהליך קצר ופשוט יחסית. וודאי ביחס לבניית מבנה חדש.
אך גם במצב כזה, כדאי מאוד לשקול הסתייעות בשירותי מפקח בניה. תמיד כדאי לקחת בחשבון את היבט סדר הגודל של השיפוץ – ככל שהוא יותר נרחב ומורכב, כך יותר הגיוני ומשתלם לשכור מפקח בנייה. לגבי שיפוצים ישנו גם היבט של מהות השינויים המבוצעים – האם הם שטחיים לשיפור מראה או כאלה שנוגעים לתשתיות המבנה ולשינויים משמעותיים שנעשים בו עצמו.
כמו כן, שיפוצים מבוצעים פעמים רבות לשם העלאת ערך הנכס, למשל בדירה להשכרה. במצב כזה, ההוצאה על הפיקוח היא כזו שתחזיר את עצמה גם כספית וייתכן שדי מהר.
בהתאם לאופי פרויקט הבנייה, קורה שאנשים חשים שהם יכולים אולי לוותר על פיקוח בנייה מקצועי ולעשות זאת בעצמם. השיקולים עשויים להיות כאלה: פיקוח בנייה איננו שרות זול וכך גם פרויקט הבנייה בכלל וחשוב לנו לצמצם עלויות.
בשטח יהיו במילא כמה וכמה בעלי מקצוע, אשר כל אחד מהם מומחה בתחומו. אנו מתכוונים לשכור מקצוענים בתשומת לב רבה ואת חלקם אנחנו כבר מכירים כאנשים אמינים. ובנוסף, "יש לי קצת ניסיון בבנייה", "יש לי ניסיון חיים עם אנשים" ועוד כהנה וכהנה הסברים ברוח "יהיה בסדר". אז אולי אכן יהיה בסדר. אבל תקלות ופגמים מתרחשים גם כאשר כל מה שכתבנו כאן מדויק. לסיכום: לא מומלץ לבד!
הקמת בית חדש עשויה להישמע במחשבה ראשונה לא מסובכת מדי ולהוביל לשאלה "מה כבר יש לבדוק?". הלא בנייה זה בעיקר בלוקים, מרצפות, צנרת, חשמל וצבע, לא? אז ממש לא! אם כי גם האלמנטים הבסיסיים שהזכרנו עד כאן, הם עולם שלם ומורכב בפני עצמם. חשוב להבין, שעבודת הפיקוח בודקת לעומק את המכלול הרחב של היבטי הבנייה והוא רחב יותר מכפי שמכירים אם לא מנוסים בכך.
זה אומר למשל, גם היבטי נגרות, בדיקת נקודות תקשורת, לוודא תאימות לתקנות שונות, בדיקת אלמנטים מזכוכית ומאלומיניום, כלים סניטריים או מנגנונים חשמליים (כמו וילון חשמלי). כך שהרשימה ארוכה והיא רק מחזקת את הצורך בסיוע של מפקח מומחה.