צפו בעבודות וסרטוני מידע ועקבו אחרינו ברשתות החברתיות

איזה עומס מותר על מרפסת?

בעלי דירות (וגם עסקים) שואלים את עצמם לעתים שאלה מעניינת וחשובה – איזה עומס מותר על מרפסת? הם מגיעים לכך באופן טבעי, בנסיבות שבהן שוקלים להוסיף עומס לאותו חלק במבנה.

עומס מותר על מרפסת והעומס השימושי

עומס מותר על מרפסת כולל שני סוגי משנה של עומסים שאליהם מקובל להתייחס. ראשית, ישנו "עומס קבוע" שהוא המשקל העצמי של המבנה (במקרה זה מרפסת). שנית, מונח נוסף חשוב שנמצא בשימוש בתחום זה הוא "עומס שימושי". הכוונה לעומס שצפוי להיות מוטל על המבנה, באופן השימוש אשר לשמו הוא מיועד. ההיגיון בכך פשוט וברור: מבנה אמור להיות חזק רק במידה מסוימת. מידה זו מוכתבת, מאופן השימוש המיועד עבורו. מסוכן להקים מבנה שלא יעמוד בכך ומיותר ויקר להקים מבנה שיעמוד בעומסים גדולים יותר. מבחינת עומס שימושי מרפסת חייבת לעמוד בתקנים הרלבנטיים. מעבר לכך, היא עשויה לעמוד גם בדרישות מיוחדות של מי שהזמין את הקמתה. במקרה כזה, הדרישות תהיינה דרישות שמעבר לתקן (מאחר שברור שאסור סתם כך לרדת מרף הדרישות שמציב התקן).

יש עומס סטאטי ויש עומס דינאמי. העומס הקבוע והעומס השימושי שהזכרנו, הם עומסים סטאטיים והם בפועל המדדים המרכזיים שנלקחים בחשבון. כמו כן, לוקחים בחשבון גם מקדמי בטחון שונים, במסגרת התקן ודרישות מיוחדות ככל שישנן בהזמנת המבנה.

זקוקים לבדיקה הנדסית?

מה היא בעצם מרפסת?

לא כל המרפסות אותו הדבר ולמעשה, הן שונות מאוד זו מזו מבחינה מבנית. לכן, המרפסות גם שונות מבחינת העומס הכולל שהן יכולות לשאת. ישנו היבט של גודל המרפסת הכולל. כמו כן, אופן תמיכת המרפסת מלמטה עשוי להיות שונה מאוד. קחו למשל את המצבים הבאים:

  • מרפסות שממוקמות על הקרקע – זהו מקרה שבו המבנה נתמך באופן אופטימלי, על ידי הקרקע עצמה. כלומר, מצב פשוט יחסית מבחינה מבנית. עדיין, גם לגביו יש כמובן תקנות שחייבים לעמוד בהן.
  • מרפסות שנתמכות בעמודים – במקרה זה, מרפסת בקומה עליונה עשויה להיות על עמודים, אשר מעבירים את משקלה למטה ועד לאדמה.
  • מרפסות ללא עמודים – מרפסות אשר משקלן נתמך, רק באמצעות קורות שעוברות דרך רצפת המרפסת. זהו סוג המרפסות שקרוב לוודאי יותר מכל סוג אחר, גורם לאנשים לשאול את עצמם כמה משקל זה יכול להחזיק?

מה עומס מותר על מרפסת אומר מעשית?

ברמה המעשית, בעלי או משתמשי מבנים לא אמורים לעסוק בפרטים הטכניים מספריים של נושא העומס. מבחינתם, ישנו ראשית כל היבט הבטיחות הידוע, שלפיו "אם יש ספק אין ספק". כלומר קודם כל, לא מעמיסים באופן שלא הגיוני בהתאם לנסיבות או שעשוי להיות כזה. אם רוצים לערוך מסיבה במרפסת עם אנשים רבים, ברור שזה שימוש סביר. אך מה אם רוצים להתקין בה בריכה גדולה או לאחסן בה ציוד רב וגם כבד מאוד, שמעלה ספקות לגבי עומס מותר על מרפסת זו? לא עושים זאת עד שמקצוען יבדוק את הנושא ויאשר. המקצוען שבו מדובר הוא קונסטרוקטור והוא ייקח בחשבון מגוון פרמטרים, כגון עובי המרפסת וכן האופן בו בנויה התמיכה (למשל מרחק בין קורות התמיכה שלה).

מקור ייחוס מרכזי עבור קביעת עומס מותר על מרפסת הוא התקן הרלבנטי של מכון התקנים. זהו ת"י 412 (עומסים במבנים:עומסים אופייניים), אשר מתייחס למעשה לסוגי מבנים שונים, באשר הם. לא רק למרפסות.

עומס מותר על מרפסת- לסיכום

בשורה התחתונה, עומס מותר על מרפסת הוא עד 350 ק"ג למטר מרובע לפי התקן. זהו כלל האצבע הבסיסי ומעבר לו, קונסטרוקטור מיומן יעשה עבורכם את שאר העבודה, מבחינת ייעוץ, אישורים והמלצות שונות ככל שיידרשו.

אהבתם את המאמר? שתפו

קראו עוד על..

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 37 ביקורות
js_loader

לייעוץ מהיר עם מהנדס מומחה

מלאו את הפרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם