צפו בעבודות וסרטוני מידע ועקבו אחרינו ברשתות החברתיות

היתר בנייה – ההיבטים שחשוב שתכירו

השגת היתר בנייה היא גם דבר חיוני שהחוק מחייב (במקרים רבים) וגם הליך מורכב למדי. מאחר שלא מגישים את הבקשה לבד, כדאי וגם צריך למצוא עבור משימה מורכבת זו איש מקצוע מתאים שינחה אתכם. במבט על, אלה הדברים העיקריים שחשוב שתדעו בכל מקרה:

ממי מקבלים היתר בנייה ולאילו מטרות?

היתרי בנייה ניתנים על ידי הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה. היתר כזה נדרש לפי החוק עבור הקמת מבנה חדש, תוספת למבנה קיים, שינוי או הריסה. הוא דרוש גם עבור ביצוע שינויים פנימיים במבנה קיים, במידה והם משפיעים על הקונסטרוקציה או על צנרת משותפת. מעבר לכך, יש עוד כמה סוגי פעילויות שדורשים קבלת היתר בנייה, בהם הקמת מבנים זמניים, דרכים, שלטים, חפירות והנחת תשתיות. מה מותר לבנות? התשובה לכך נובעת מזכויות הבנייה, כפי שהן מוגדרות במסגרת תוכניות המתאר.

השלבים לקבלת היתר בנייה

את הבירוקרטיה המורכבת של קבלת אישור כזה, ניתן לחלק בגדול לשלבים הבאים:

זקוקים לבדיקה הנדסית?
  • השגת איש מקצוע – השגת היתר בנייה מתחילה מאיתור איש מקצוע, אשר יתכנן את פרויקט הבנייה וגם יכתוב עבורכם את הבקשה. זה יכול להיות אדריכל, מהנדס או הנדסאי (הנדסאי בניין או אדריכלות).
  • הגשת בקשה למידע – בקשת מידע להיתר (תיק מידע תכנוני) מהוועדה המקומית לתכנון ולבנייה. תיק המידע התכנוני יכלול מידע רלבנטי מהתב"ע המתאימות ופירוט הדברים שדרושים לשם קבלת ההיתר המבוקש.
  • הגשת "תכנית הגשה" ("גרמושקה") – כולל האישורים השונים שעשויים להידרש, בהם אישור מחברת החשמל, אישור מחברת בזק, אישור שירותי כבאות והצלה או אישור לגבי מרחב מוגן.
  • בדיקות שונות והחלטה – הבקשה תעבור בדיקות בסיסיות ("בדיקות סף"). אם נמצאו ליקויים בבקשה תקבלו עדכון בנידון ואם לא, ממשיכים הלאה לביצוע "בדיקת אישור תכנוני" ולקבלת החלטת הוועדה.
  • בדיקת עמידה בדרישות בטיחות – בקשה שאושרה באופן ראשוני כזה, עוברת כעת לשלב של בדיקת עמידה בדרישות בטיחות שימוש במבנה ("בקרת תכן").
  • תשלום וקבלת היתר – לבסוף מגישי הבקשה שאושרה מתבקשים לשלם את האגרות השונות ומקבלים את היתר הבנייה.

כמו כן, הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מאפשרת הגשת התנגדויות לתכנית הבנייה שהגשתם, אשר עשויות להפריע לאנשים מסוימים (לדעתם). בסיום התהליך, ישנה גם אפשרות של ערעור על החלטת הוועדה.

במקרים פשוטים מסוימים, ניתן להגיש "בקשה מצומצמת" לקבלת היתר בנייה, במקום הבקשה הרגילה. זהו מסלול שעשוי להיות פשוט וזריז יותר.

קחו בחשבון, שעשויים להיות כללים מיוחדים בהתאם לנסיבות. למשל כללים מיוחדים לגבי בקשת הקלה, כגון פרסום בשלושה עיתונים. או הגשת מפה טופוגרפית במקרה של בקשה להקמת מבנה. במצבים של בעלות משותפת, יש גם כללים שונים לגבי הרוב הדרוש של בעלים אשר מסכימים להגשת הבקשה.

עלויות, זמנים, תוקף ואיתור אישורים

אלה תשובות לכמה שאלות נפוצות וחשובות לגבי הוצאת היתר בנייה:

  • כמה עולה להוציא היתר בנייה? – קבלת היתר בנייה מחייבת תשלום לאיש מקצוע מוסמך, אשר יתכנן את התכניות ויגיש את הבקשה עבורכם (מאחר שלא ניתן להגיש לבד). מעבר לכך, יש גם אגרות שונות לשלם.
  • כמה זמן לוקח לקבל היתר בנייה? – מדובר בתהליך של כמה חודשים ואפילו שנה, כאשר משך הזמן משתנה על פי הנסיבות.
  • מה התוקף של אישור כזה? – תוקף היתר בנייה עומד על שלוש שנים. מעבר לכך ניתן לבקש הארכה, אם כי הדבר יחייב להראות שהבנייה אכן מתקדמת.
  • האם ניתן לאתר היתרים שניתנו בעבר? – איתור היתר בנייה ניתן לעשות ברשות המקומית, אשר שומרת פרטים על כל מבנה, כולל פרטי היתרי בנייה שניתנו עבורו.

בנייה לא חוקית וקבלת היתר בדיעבד

לא מומלץ וגם אין סיבה טובה בדרך כלל, להסתבך בבנייה בלתי חוקית, ללא אישורים מתאימים. אם כי לעתים, אנשים מבצעים פעולות שדורשות אישור ולא מודעים לצורך בו. ניתן במקרים מסוימים לקבל היתר בנייה בדיעבד, עבור מה שנבנה ללא היתר מתאים. ייתכן שיהיו במקביל גם מתן אישור כזה בדיעבד וגם צעדים כנגד הפרת החוק שבוצעה בבנייתו במקור. האם תקבלו את האישור והאם תהיה ענישה ואיזו, אלה כבר שאלות שתלויות בגורמים כמו מידת החריגה מאישורים קיימים. לגבי היבטים כאלה ולגבי היתר בנייה בכלל, כדאי כמובן להתייעץ עם איש מקצוע מנוסה.

אהבתם את המאמר? שתפו

קראו עוד על..

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 37 ביקורות
js_loader

לייעוץ מהיר עם מהנדס מומחה

מלאו את הפרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם