כיום קל לשדרג את השימוש בבתים בצורות רבות, כולל אפילו התקנת בריכה במרפסת במהירות. אבל האם זה מותר? בטיחותי? מעשי? עקרונית כן, אבל אם לא מבצעים זאת על פי התקנות יש בכך סכנה בטיחותית גדולה. אז מה מותר ומתי? ומה עוד חשוב שתדעו?
מה אומר החוק לגבי התקנת בריכה במרפסת?
אין חוק בנושא בריכות במרפסות. אך התשובה לשאלה הכללית האם מותר לשים בריכה במרפסת היא שהדבר מותר, כל עוד משיגים היתר של קונסטרוקטור לכך. יש בריכות שמתוכננות ונבנות במרפסות כבר מראש. כמו כן, אם מדובר בקומת קרקע שבה המרפסת ממוקמת היישר על הקרקע, זהו מצב יותר פשוט. אך כאן אנו נתמקד במקרה אחר, שבו שוקלים להוסיף בריכה למרפסת שנבנתה בלעדיה ושהמרפסת איננה בנויה ישירות על הקרקע. לרוב מדובר על בריכה ניידת ולא קבועה.
מה צריך לדעת לפני הכל בנושא בריכה במרפסת?
במבט כללי מבחינה זו, מרפסת היא מעין משקולת שיושבת על בסיס תומך. למשקולת זו (העומס הקיים במרפסת) שוקלים כעת להוסיף עוד "משקולת" – הבריכה. ואכן, השאלה הקריטית לגבי התקנת בריכה במרפסת היא לא איזה גודל בריכה מותר לשים במרפסת, אלא איזה משקל? כאן חשוב להזכיר ולהסביר למי שלא מודעים לכך, שבריכה עשויה להיות דבר כבד מאוד. אם ניקח לדוגמה בריכה מתנפחת עגולה גדולה, היא תהיה בערך בקוטר של 3 מטר ובמשקל 10 ק"ג בלבד. אך כאמור, בהתקנת בריכה במרפסת משקל המים הוא האתגר הגדול. בדוגמה זו וכאשר הבריכה מלאה, היא תכיל 5,000 ליטר מים בערך והם יוסיפו למשקל המרפסת עוד 5,000 ק"ג! וכמובן, למשקל המרפסת ומשקל הבריכה המלאה במים, מתווספים גורמים נוספים ומשתנים, כגון בני אדם ששוחים בבריכה וחפצים נוספים שעשויים למקם במרפסת.
כל אלה נקודות טכניות קריטיות, שעבורן דרוש איש מקצוע שיספק לכם חוות דעת הנדסית מסודרת. ניתן אמנם להעריך דברים כאלה לבד, אבל אסור מבחינת החוק להתקין בריכה ללא אישור. זה גם הדבר שהייתם רוצים לעשות במילא, לאור הקריטיות של הנושא מבחינת הבטיחות וההכרח שלא לעשות טעויות.
העומס בכל נקודה
שימו לב, שכל זה לא רק עניין של השטח שתופסת הבריכה, אלא גם גובה המים שממלאים בה (אשר מוגבל על ידי גובה הבריכה עצמה). הדבר מתבטא במשקל שהמים יוסיפו לכל נקודה מתחת לבריכה. התקן הרלבנטי לכך (תקן עומסים 412) מתיר תוספת של עד 350 ק"ג למטר מרובע בלבד. מכך נובע שיש גבול לגובה המים שתוכלו לקבל בהוספת בריכה באופן תקני למרפסת, מאחר שגובה המים משפיע על המשקל בכל נקודה שמתחתיהם.
אז אם אתם מפנטזים על בריכה במרפסת שהיא ניידת עמוקה עם מקפצה, מן הסתם ברור לכם בשלב זה שהמרפסת היא לא המקום המתאים לכך. אלא אם בכוונתכם לשנות את מבנה המרפסת ולחזק אותה. גם זה עשוי להיות אפשרי בסיוע איש מקצוע.
התקנת בריכה במרפסת – מעבר להיבטי המשקל
סיוע מקצועי של אנשי מקצוע מוסמכים, לא מסתכם רק באישור להתקנת בריכה במרפסת. חשוב להתייעץ גם עם יועץ בטיחות לבריכה, אשר יוכל לבדוק את התכנון המוצע בהיבטי בטיחות נוספים. היבטים אלה, הם למשל בהקשר ליקויי בנייה, מערכות חשמל שעשויות להיות בבריכה ובסביבותיה או בטיחות שפת הבריכה (שהיא ממשק הגישה לשימוש בבריכה).
כפי שראיתם, בריכה במרפסת יכולה להיות דבר פשוט להתקנה. אך היא גם נושא מורכב לבדיקה, תכנון ואישור. מאחר שכל אלה נוגעים בהיבטי בטיחות וסיכון חיים של ממש, מומלץ וגם חייבים לפי החוק, לעשות זאת בסיוע מהנדס שמוסמך לכך.