צפו בעבודות וסרטוני מידע ועקבו אחרינו ברשתות החברתיות

רטיבות בקירות

בדיקה מקצועית, מקיפה ומשתלמת

ניסיון של מעל ל-40 שנים בתחום הנדסת בניין, קונסטרוקציה, בדק בית ואדריכלות

מהי רטיבות בקירות

רטיבות בקירות היא מסוג התקלות במבנים, אשר עלולות להישאר זמן לא מעט מאחורי הקלעים. כמו כן, הן עשויות להיות מאתגרות לאבחון ולגרום לנזקי משנה שונים. לכן חיוני להיות מודעים לכך ולדעת לזהות מצבים כאלה ולטפל בהם בהקדם.  

הנזק השקט

רטיבות בקיר היא בין הליקויים, אשר עשויים להתגלות במהלך ביצוע בדק בית יסודי. מאידך, היא עשויה להתגלות גם במקרה, כאשר שומעים רעש טפטוף מתקרה רטובה או מזיזים ארון ומגלים כתמי רטיבות גדולים. לרוב, רטיבות בקיר הוא מצב שבתחילתו לא ימשוך תשומת לב. אך עם הזמן, המצב יחמיר ונזקיו עלולים להיות משמעותיים.  

תקלה מורכבת

רטיבות בקיר פנימי מגיעה במקרים רבים מפגם בצנרת המים שעוברת בתוכו. רטיבות בקיר חיצוני עשויה לנבוע גם מפגם כזה (כולל ממרזב שעובר בתוך קיר זה) וגם מחשיפת צידו החיצוני לגשם. רטיבות בקיר חיצוני בבניין משותף עשויה להיות מצב מורכב יותר מהיבטים מסוימים. למשל מהיבט האחריות לתיקון (האם וועד הבית אחראי?)

זקוקים לבדק בית?
צרו עמנו קשר בטלפון 052-3679937 או באמצעות שליחת הטופס והצוות שלנו ישמח לעמוד לרשותכם

איתור רטיבות בקירות

הכל מתחיל מאבחון מקור התקלה, שגם הוא עשוי להיות מורכב יותר לגבי קיר חיצוני בבית משותף, רב קומות. ​רטיבות בקירות עשויה לחדור או להתפשט דרך פגמים במבנה, כגון סדקים בקירות. הפגמים לא רק מחמירים את נזקי הרטיבות, אלא גם מושפעים מהם לרעה בעצמם. במקרים חריגים, בטון הקירות וברזל הזיון שבתוכו עשויים להינזק עם השנים מחדירת רטיבות. היבט זה משמעותי ומסוכן הרבה יותר מהרטיבות עצמה. הוא מתחבר לצורך בשירותי איש מקצוע ולעתים בקבלת אישור ממומחה, בהקשר פעולות כגון ביצוע תוספות למבנים קיימים, הכנסת שינויים ושיפוצים בכלל. 

אל תזלזלו בסיכונים!  

יש במצב של רטיבות בקיר סכנות לא מבוטלות, למבנה ולמי שמשתמשים בו. גילוי ליקויי בנייה חמורים כגון סדקים עמוקים, אשר דרכם גם חודרת רטיבות, הוא מצב מיוחד ויוצא דופן. עם זאת, רטיבות בקירות פנימיים בכלל, איננה נדירה. היא עשויה לגרום לתופעת עובש נרחבת, אשר לעתים "מסתתרת" מאחורי רהיטים שונים, דווקא מאחר ששם תנועת האוויר יותר מצומצמת. חשוב להבין, שגם אם מקור הרטיבות במקום מסוים, היא עשויה להתפשט הרחק ממנו. כמו כן, נבגי עובש עשויים להתפשט בחלל המבנה כולו, דרך האוויר. בחורף הגשמים עשויים להשפיע על רטיבות, אך בחורף גם נוטים פחות לפתוח חלונות. לכן, זו עונה שבה המבנים מאווררים פחות, דבר שמגביר את הסיכון מהעובש.

מעבר לעובש, סיכונים נוספים של רטיבות בקירות כוללים:

  • נזקים כספיים – אשר נוטים להיות גדולים יותר, ככל שמתעכבים עם הטיפול. 
  • נזק משני של העובש – אשר עלול לפגוע בריהוט, בביגוד ועוד. 
  • סיכוני בטיחות – עקב קרבת רטיבות בקיר לתשתית החשמל והסכנות מכך לקצר. 
  • בזבוז מים – במקרה של נזילה משמעותית מצנרת המים.

בדיקת רטיבות בקירות – כיצד עושים זאת? 

כיום, ניתן לבצע בדיקת רטיבות בקיר בעזרת מגוון שיטות טכנולוגיות מתקדמות. צילום הוא גישה מועדפת, מאחר שזו גישה מהירה יחסית ולא הרסנית. ה"כוכבת" הגדולה של תחום זה, היא המצלמה התרמית. זהו אמצעי צילום רגיש לחום, מבוסס אינפרה אדום. בעזרת מצלמה כזו, ניתן לצלם קירות, תקרות ורצפה. המצלמה מזהה ומציגה באופן גרפי וברור, הבדלי חום בתוך אלמנטים אלה. תודות לכך, הזרמת מים חמים בצנרת המבנה תוכל לחשוף נזילות מצנרת זו, ככתמי חום שיוצאים מהצינורות. 

על נושא המצלמה לאיתור נזילות יש ואריאציות שונות, כולל מצלמה עם סיב אופטי ואף רובוטים עם מצלמות. קיימים גם פתרונות נוספים עבור איתור נזילות, כגון החדרת גז מיוחד לצנרת מים, בכדי לראות אם הוא נפלט מסדקים בצנרת. מאידך, יש גם פתרונות שאינם "הייטק", כגון הרטבה או הצפה של  אזורים, אשר רוצים לבדוק את מידת אטימותם. 

רטיבות בקיר – כמה טיפים שימושיים 

  • לאפשר ניקוז – כעקרון, בידוד אמור למנוע כניסת מים למבנה ובידוד פגום הוא מקור מרכזי לרטיבות בקירות. זה לא משנה את העובדה, שחשוב לוודא שמים לא יעמדו במקום אחד במבנה, אלא ינוקזו היטב. סתימות בערוצי ניקוז אלה, מחמירות רטיבות בקירות. הכוונה למשל לסתימות ניקוז בגגות, במרזבים או במסילות חלונות.
  • בדיקה ויזואלית יזומה – אחרי תחילת הגשמים, כדאי לבדוק את המבנה באופן יזום, לזיהוי רטיבות מסוגים שונים. 
  • לחשוב רחב – רטיבות בקיר עשויה לנבוע גם ממקורות יוצאי דופן (יחסית) כגון קידוח שנעשה בעבר בקיר לשם העברת כבלים ולא נאטם כראוי או מים שמגיעים ממזגן. בקירות של מבנה בקומת קרקע או מרתף, זו עשויה להיות אפילו רטיבות שמגיעה מקרקע רטובה. 
  • חוות דעת מקצועית – רטיבות בקירות היא לעתים הרקע לסכסוכים שונים או חלק מהם. במקרים כאלה ונוספים, חוות דעת הנדסית עשויה להיות אמצעי עזר חשוב ושימושי. 
  • להרחיק ארונות מהקיר – הרחקת ארונות מקירות, משפרת את איוורור החדרים ומצמצמת סיכון לעובש מאחורי הארונות. מאחר שארונות מכילים פעמים רבות בגדים והם רגישים לעובש, זהו טיפ פשוט ומועיל. 

 

רטיבות בתקרה, רטיבות בקירות ועוד – העלילה מסתבכת

חשוב להבין, שרטיבות בקירות לא בהכרח מגיעה מהקירות עצמם ולא בהכרח תישאר רק בהם. ניקח לשם ההמחשה דירה ישנה, בתחילת עונת הגשמים. ניקוז המים במרפסת סתום בעלים וליכלוך שהצטבר במהלך הקיץ ולכן בגשם הראשון המרפסת מוצפת. המים אולי גולשים מעבר למרפסת החוצה, אבל מאחר שהבידוד בקיר המרפסת בלוי, הם גם נספגים בשני כיוונים אחרים. מחד, אופקית אל רצפת החדר שצמוד למרפסת. מאידך, בסיוע כח המשיכה, גם למטה דרך קיר חיצוני של הדירה שמתחת לדירתכם. כך יש לנו רטיבות במרפסת, רטיבות ברצפה (משמע רטיבות בתקרה של השכנים שמלמטה) וגם רטיבות בקיר (של השכנים). המים "מטיילים" ברחבי מבנים בצורה כזו והדבר בהחלט מסבך את הטיפול בנזילות.

תיקון רטיבות בתקרה, כדוגמה להשלכות הכספיות

הסיבוכים שתיארנו כרגע, מתבטאים לא פעם גם בסיבוכים כספיים. למשל במקרה של הגעת רטיבות בקירות אל הרצפה. מעבר לעלות איבחון המצב, רטיבות ברצפה היא מצב שעשוי להיות יקר למדי לתיקון. יהיה צורך להרים מרצפות בכדי להגיע לכתמי הרטיבות, לייבש את החול שמתחת למרצפות ולהתקין מרצפות חדשות. אם הכתם רחב, העבודה ועלותה וכן עלויות הריצוף החדש יצטברו בהתאם. כל זה אגב גם תהליך ממושך, אשר יפריע לכם לחיי היום יום. כך שבכל חשד של רטיבות בקירות, באמת שעדיף לאבחן זאת בהקדם, לפני שהנזק מתפשט והופך יקר יותר לתיקון.

שנות ותק

מעל ל-40 שנות ניסיון במציאת רטיבות בקירות

פירמת "בילדמאסטר יסודות הנדסת בניין" מעמידה לרשותכם שורה של מהנדסי בניין פרקטי. תוכלו למצוא אצלנו גם יועצים בנושאי אדריכלות, הנדסת בניין, קונסטרוקציה, ביצוע תכנונים ועוד. החברה מעניקה מגוון שירותים, והודות לניסיונם הרב של בעלי המקצוע העומדים לרשותה, מספקת לכם את השירות הטוב והמקצועי ביותר. 

אנו בעלי ניסיון מעשי של מעל ל-40 שנה בתחום הנדסת הבניין. במהלך שנים אלו צברנו ידע רב, המהווה גורם בעל חשיבות רבה בתכנון מבנים בטיחותיים, אסתטיים וראויים למגורים או עבודה. הניסיון הרב מאפשר לנו לעשות זאת תוך התחשבות בכל הגורמים הנחוצים. 

תעשיית הבנייה הולכת וגדלה מדי שנה, ואנו ממליצים שלא להתפשר על פחות מהמומחים והמנוסים ביותר בנושא מציאת רטיבות בקירות

בדק בית

תהליך עבודה ב-3 שלבים

פונים אלינו

מלאו את הפרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם לקיום שיחת ייעוץ שבה תקבלו את כל הפרטים הנחוצים אודות התהליך

הגעה לשטח לבדיקה

נגיע אליכם לשטח במטרה לבדוק הלכה למעשה לגבש חוות דעת מקצועית, לעיתים יתאפשר לנו לספק לכם חוות דעת במקום

הפקת דוח מפורט

נספק לכם הצהרת מומחה ממהנדס בניין מוסמך. הפירוט יכלול התייחסות לתווי התקן המעוגנים בחוק הישראלי

צריכים למצוא רטיבות בקיר?
צרו עמנו קשר בטלפון 052-3679937 או באמצעות שליחת הטופס והצוות שלנו ישמח לעמוד לרשותכם
בין לקוחותינו

שאלות ותשובות בנושא רטיבות בקירות

כפי שהסברנו קודם, לא כל רטיבות רואים. יש אנשים שסבורים שהם ידעו על כך בסופו של דבר ואז יטפלו בנזילה, אם וכאשר הם יקבלו חשבון מים גדול מהרגיל. גישה כזו לא משתלמת ואם יש חשד של רטיבות בקירות, מוטב להזמין מקצוען שיאבחן זאת. למה זה לא משתלם? אם יש נזילה גדולה יחסית ואתם ממתינים, הדבר יוביל לתשלום חריג ומיותר. אם יש נזילה קטנה ואתם מתעכבים בטיפול בה, האם תזהו אותה בכלל בחשבון? כלומר לא תוכלו להיות בטוחים שגובה החשבון אכן חריג ושהוא נובע מנזילה. ומה אם סוגרים את כל הברזים ובודקים את מד המים? בנזילה קטנה הוא לא יזוז!

מעבר לבדיקה ויזואלית של הקירות, האם אדם שאינו מקצועי יכול לזהות רטיבות בקירות בעצמו? אולי אפילו לאבחן את מקורה? אולי ראיתם בעלי מקצוע שונים, משתמשים במכשיר קומפקטי בשם מד לחות לקירות. האם כדאי לרכוש מכשיר קטן כזה לבית? התשובה הקצרה היא, שכל זה לא מעשי ולא משתלם. גם הדגמים הבסיסיים ביותר של מד לחות לקירות עולים מעל לאלף ש"ח. כך שזה בהחלט לא מכשיר בסיסי לכל אחד. זאת, בשונה למשל ממכשיר המולטימטר (רב מודד), אשר מחירו החל ממאה ש"ח בערך (ורבים אכן מחזיקים מכשיר כזה בבית). גם אם תזהו לבד סימנים כגון טיח מתקלף, לשם איבחון רטיבות יסודי דרוש בהחלט מקצוען.

ניתן לחשוב, שמזג האוויר עשוי לייבש רטיבות בקירות בהדרגה ובמיוחד בימי הקיץ החמים. כך שאם הרטיבות קלה, אולי במצב כזה כדאי פשוט לחכות? במקביל לרטיבות, ישנו אכן פעמים רבות תהליך מקביל של התייבשות כתוצאה ממזג האוויר. קיר חיצוני עשוי להיות חשוף לרוח רבה ואפילו חשוף ישירות לשמש. במקרה של רטיבות בקיר פנימי, הוא יהיה בכל מקרה חשוף לאוויר משני צדדיו. וכמובן, קירות רגילים הם צרים יחסית והדבר תורם להתייבשות בצורה כזו. האם לסמוך על התייבשות טבעית כזו או לא, זו כבר שאלה שהתשובה עליה תלויה בנסיבות. אם מקור הרטיבות זמני והיא בהיקף קטן, ייתכן שזה יספיק. אחרת, ייתכן שלא.

עקרונית, מערכות חשמל שעוברות בקירות אינן סתם כך חשופות לסביבה. לחוטי חשמל יש בידוד, רכיבים אחרים ממוקמים בקופסאות פלסטיק וגם ארונות חשמל (שצמודים לקירות) בנויים לפי תקנים שמתייחסים להיבטי בטיחות רבים וכן הלאה. אך רטיבות בקירות נובעת ממצבי כשל שונים שגרמו לה. כשלים דומים, עשויים להיות גם במה שמגן על מערכות החשמל. כל זאת משמעותי במיוחד במבנים ישנים, שכבר עברו בלאי רב. בכל מקרה, מערכות החשמל לא תוכננו לפעולה מתמשכת כאשר סביבתן לחה מאוד ובטח שלא כשהן נחשפות לרטיבות ישירה. לכן, רטיבות בקירות עלולה להיות סיכון בטיחותי לא מבוטל ומוטב להניח שהיא כזו ולטפל בה בהקדם.

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 37 ביקורות
js_loader

לייעוץ מהיר עם מהנדס מומחה

מלאו את הפרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם